Thai food like one kind of Thai culture, is the product of various influences. Starting with Sukhothai and early Ayutthaya was simple as mainly fresh or died fish mixed with rice and vegetables, a few spices, a salty sauce made of fish (fish souce) or shrimp. Contacting with foreign cultures as China India or Europe, it made the development of cooking Thai food.
Today it covers a wide range of dishes many of them regional specialties. Those of northeast are generally regarded as the spiciest. In the south seafood is plenty and Muslim food appears on the menu.
Google

Saturday, January 26, 2008

กุ้งนางลุยสวน


ส่วนผสม


  1. กุ้งนาง 6-10 ตัว(ตามขนาด)
  2. ผักชีฝรั่งหั่น 3 ใบ
  3. ผักชีหั่น 2 ก้าน
  4. ต้นหอมหั่น 2 ก้าน
  5. ใบโหระพา 1 ต้น
  6. ใบสะระแหน่ 1 ต้น
  7. ข้าวคั่ว 1 ช้อนโต๊ะ
  8. น้ำมะนาว
  9. น้ำปลา
  10. น้ำตาลทราย
  11. พริกขี้หนูซอย(ตามรสนิยมความเผ็ด)

เมื่อเตรียมส่วนผสมครบแล้ว ก็เริ่มการทำโดยล้างกุ้งให้สะอาดปอกเปลือกผ่าหลัง แล้วนำไปลวกพอสุก จากนั้นผสมน้ำปรุงด้วยน้ำมะนาว น้ำปลา น้ำตาล ชิมรสปรับเปลี่ยนตามชอบใจ ใส่พริกขี้หนู และข้าวคั่วพอหอม แล้วจึงใส่ผักชี ผักชีฝรั่ง ต้นหอม ใบโหระพา ใบสะระแหน่ จากนั้นนำกุ้งที่เตรียมไว้จัดเรียงบนจานให้สวยงาม ราดน้ำปรุงลงบนตัวกุ้งแล้วเสิร์ฟได้ทันที จะกินเป็นกับแกล้มหรือกับข้าวก็ได้ทั้งนั้น

No comments: