Thai food like one kind of Thai culture, is the product of various influences. Starting with Sukhothai and early Ayutthaya was simple as mainly fresh or died fish mixed with rice and vegetables, a few spices, a salty sauce made of fish (fish souce) or shrimp. Contacting with foreign cultures as China India or Europe, it made the development of cooking Thai food.
Today it covers a wide range of dishes many of them regional specialties. Those of northeast are generally regarded as the spiciest. In the south seafood is plenty and Muslim food appears on the menu.
Google

Saturday, January 26, 2008

มัสมั่นไก่



ส่วนผสม
  1. อกไก่ 150 กรัม
  2. มันฝรั่ง 100 กรัม
  3. หอมแดง 30 กรัม
  4. ถั่วลิสงคั่ว 20 กรัม
  5. พริกแกงมัสมั่น 100 กรัม
  6. กะทิ 200 กรัม
  7. น้ำมะขามเปียก 3 ช้อนโต๊ะ
  8. น้ำตาลปีบ 8 ช้อนโต๊ะ
  9. น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
  10. เกลือ ½ ช้อนชา

สำหรับขั้นตอนการทำเริ่มจากนำอกไก่ มาหั่นเป็นชิ้นสี่เหลี่ยม แล้วนำไปทอดพอสุกแล้วตักพักไว้ จากนั้นหันมาต้มมันฝรั่งให้สุกแล้วหั่นเป็นชิ้นขนาดเท่ากับเนื้อไก่ และนำไปทอดจนเหลืองพักทิ้งไว้ก่อน ต่อจากนั้นนำพริกแกงมัสมั่นมาผัดกับกะทิพอหอม และก็ใส่ถั่วลิสงตามลงไปเคี่ยวกับน้ำกะทิจนถั่วนิ่ม แล้วจึงค่อยปรุงรสด้วยน้ำตาลปีบ น้ำมะขามเปียก น้ำปลา เกลือ จากนั้นให้ใส่ไก่ มันฝรั่ง และหอมแดง ลงไปเคี่ยวให้ส่วนผสมทั้งหมดเข้าเนื้อกัน ก็เป็นอันว่าเสร็จสิ้นขั้นตอนการทำ พร้อมเสิร์ฟ “มัสมั่นไก่” กินคู่กับข้าวสวยร้อนๆเอร็ดอร่อยกันไป

2 comments:

Anonymous said...

hi
i'm phabya, from italy!
sorry i don't understand your lenguage, but i really love your photos: are you the photographer?
i'm going to create a food blog, i'm a chef but thanks to this idea i'm having a lot of practice in photography!
are you smiling because of my english? i know, it's tebbible, but i needed to tell you BRAVO!!

bye!

william said...

Dear Phabya,

Thank you so much for your comment, next time I will translate the cooking process in English.

william