Thai food like one kind of Thai culture, is the product of various influences. Starting with Sukhothai and early Ayutthaya was simple as mainly fresh or died fish mixed with rice and vegetables, a few spices, a salty sauce made of fish (fish souce) or shrimp. Contacting with foreign cultures as China India or Europe, it made the development of cooking Thai food.
Today it covers a wide range of dishes many of them regional specialties. Those of northeast are generally regarded as the spiciest. In the south seafood is plenty and Muslim food appears on the menu.
Google

Saturday, January 26, 2008

มะกะโรนีหมูผัดพริก


ส่วนผสม

  1. มะกะโรนีเส้นตรงต้มสุก 2 ขีด
  2. เนื้อหมู 1 ขีด
  3. กระเทียม 1 หัว
  4. พริกขี้หนู 4-5 เม็ด
  5. หอมหัวใหญ่ 1/2 ลูก
  6. มะเขือเทศ 1/2 ลูก
  7. ซีอิ้วขาว 1/2 ช้อนโต๊ะ
  8. น้ำมันหอย 1 ช้อนโต๊ะ
  9. น้ำตาล 1/2 ช้อนชา

เริ่มจากเทน้ำมันพืชลงในกระทะรอให้ร้อน จากนั้นนำกระเทียมและพริกขี้หนูมาสับให้ละเอียดแล้วลงไปผัดในกระทะให้หอมฟุ้งจนคนข้างๆ จามฮัดเช้ย แล้วจึงนำหมูลงไปผัดด้วยจนสุก แล้วปรุงรสด้วยซีอิ้วขาว น้ำมันหอย และน้ำตาลจนรสชาติอร่อยดีแล้ว จึงโรยด้วยหอมหัวใหญ่และมะเขือเทศที่หั่นเอาไว้เป็นรูปครึ่งวงกลม ผัดต่อจนเข้ากันดี แล้วจึงนำมาราดบนเส้นมะกะโรนี

No comments: