Thai food like one kind of Thai culture, is the product of various influences. Starting with Sukhothai and early Ayutthaya was simple as mainly fresh or died fish mixed with rice and vegetables, a few spices, a salty sauce made of fish (fish souce) or shrimp. Contacting with foreign cultures as China India or Europe, it made the development of cooking Thai food.
Today it covers a wide range of dishes many of them regional specialties. Those of northeast are generally regarded as the spiciest. In the south seafood is plenty and Muslim food appears on the menu.
Google

Saturday, April 21, 2007

เส้นจันทน์ผัดปู : Fried Noodle with Crab


เครื่องปรุง


  • ก๋วยเตี๋ยวข้างกล้อง,เส้นจันทน์ 100 กรัม
  • กะทิ 1/2 ถ้วย
  • ปูม้าหนัก 200 กรัม 1 ตัว
  • น้ำปลา 3 ช้อนโต๊ะ
  • พริกแห้งเมล็ดใหญ่แกะเมล็ดออกแช่น้ำ 5 เม็ด
  • น้ำตาลปี๊บ 3 ช้อนโต๊ะ
  • หอมแดงซอย 4 หัว
  • น้ำมะขามเปียก 1/4 ถ้วย
  • ซอสมะเขือเทศ 3 ช้อนโต๊ะ
  • กะปิ 2 ช้อนชา
  • น้ำมันมะกอก 2 ช้อนโต๊ะ
  • น้ำมันพืชสำหรับทอด 3 ถ้วย

วิธีทำ


  • โขลกเครื่องปรุงของน้ำก๋วยเตี๋ยวโดยโขลกพริกแห้งกับหอมแดงและกะปิเข้าด้วยกันให้ละเอียด เคี่ยวกะทิพอแตกมัน ใส่น้ำพริกแกงที่โขลกลงผัดพอหอม ปรุงรสด้วยน้ำตาล น้ำปลา น้ำมะขามเปียก และซอสมะเขือเทศ ผัดให้เข้ากัน ตักใส่ถ้วย
  • แช่เส้นก๋วยเตี๋ยวพอนุ่ม ตักขึ้นให้สะเด็ดน้ำ ล้างปูม้าแกะกระดองและนมปูออก ตัดปลายเล็บออก สับเป็นชิ้น 4 ชิ้น ทอดในน้ำมันร้อนจนสุกกรอบ ตักขึ้นให้สะเด็ดน้ำมัน
  • ผัดเครื่องที่ผสมไว้กับน้ำมันมะกอกพอหอม ใส่ปูทอดผัดให้เข้ากัน ตามด้วยเสันก๋วยเตี๋ยว ผัดจ่อด้วยไฟอ่อน ๆ จนเส้นนุ่มและแห้ง ตักใส่จาน รับประทานกัยกุยช่าย แตงกวา หั่นเป็นชิ้น ถั่วงอก และหัวปลี

No comments: